Huskatten Tigris


Tigris

Till minne av Pirella

Karma har även en jättesnäll katt, Tigris, (fast egentligen är det mattes katt), som bor här hemma med oss. Klicka på bilden til vänster ovan för att se fler och större foton av henne.

Tigris och hennes tre syskon föddes 10 augusti 2006 i roslagens landsbygd. Tigris är svart smoke i färgen och har fluffig päls. Hennes mamma Colomba är en blanding mellan norsk skogskatt, burma och bondkatt, medan hennes pappa är någon okänd hane från grannskapet. Jag och Karma åkte och hälsade på kattungarna några gånger under deras uppväxt, så att lilla Tigris skulle vara hundvan från början. Tigris var den av kattungarna som inte hade några större invändningar mot Karma, medan mamma Colomba hade mycket starka åsikter om att en hund gjorde intrång i hennes bostad, och att hunden dessutom försökte stjäla kattmaten i köket ;-)

Namnet Tigris kom jag dock inte på förrän bara några dagar innan jag skulle hämta henne vid 12-veckors ålder. "Arbetsnamnet" var först Pumpkin, eftersom hon ju flyttade hem hit lagom till Allhelgonahelgen. Men Pumpkin är inte helt lätt att uttala, så det var då namnet Tigris dök upp, det namn jag ju från början hade funderingar på att ge till Pirella, som var min andra katt.

Just detta stycke är bara en parantes, inget kattrelaterat: Så var det då dags att hämta hem Tigris den 1:a november 2006, och jag och Karma begav mig iväg uppåt roslagen på eftermiddagen. Men de flesta minns nog vad som hände just denna dag. Själv hade jag dagen innan köpt sprillans nya vinterdäck till min bil, men det verkade som om 95% av alla invånare här i den kungliga huvudstaden hade struntat i det där med dubbdäck och den årliga novemberhalkan, trots många varningar om trafikproblem just denna dag... När jag hade kört ca två mil och just passerat universitetet började det snöa kraftigt, inga plogbilar syntes till, och bilköerna bara växte. Så jag bestämde mig på direkten (16.45) för att vända hemåt och ta det där med kattungen nästa dag istället. Allt väl i början på väg hem, men väl innanför roslagstull strax före kl 17 så blev det absolut tvärstopp, bilköer åt alla håll så långt ögat nådde. Trafiken segade sig fram utmed Sveavägen, Klaratunneln och Centralbron, och när jag tillslut nådde slutet av Söderledstunneln där köerna äntligen släppte var klockan strax efter 22 (det som hindrat all trafik var att det stod flera sommardäcksbilar och en buss på tvären i Johanneshovsbrons uppförsbacke, men jag hade inga problem att snirkla mig runt dem på mina nya vinterdäck), och jag och Karma var hemma sen vid 22.30. Bilfärden mellan roslagstull och Globen tog alltså ca 5 timmar, mot normala 10 minuter! Karma och jag var verkligen vrålhungriga, och båda hade också lika bråttom att göra det vi skulle...

Dagen efter, dvs 2 november, gjorde jag och Karma ett nytt försök mitt på dagen för att hämta Tigris. Inga trafikproblem alls då, och hem fick jag med mig en liten 1 kg tung kattunge (som tokskrek i bilen oavbrutet hela tiden). Första dagarna hade jag Tigris och Pirella separerade från varandra, men sedan gick det bra att släppa ihop dem under uppsikt. Pirella var först skeptisk mot Tigris men samtidigt även väldigt nyfiken. Totalt tog det fem dagar innan de två fann varandra, och sedan dess har det gått hur bra som helst och de blev sedan bästa vänner för cirka ett år framåt.... De sov gärna tillsammans, tvättade varandra och lekte mycket, helst jakt- och brottningslekar :-)

Tigris är i sättet väldigt mycket mer framfusig än vad Pirella är. Hon är nyfiken på allt (även på dammsugaren, som Pirella gömmer sig för), och hittar gärna på mycket bus. Senaste busen är att dra ner duken från soffbordet och släpa in den bakom dörrar, och hon hoppar gärna upp på diskbänken och ner i diskhon för att sortera igenom eventuell smutsig disk som ibland kan stå där, hon leker väldigt mycket under mattor och filtar, hon älskar att krypa runt bland skorna i skohyllan, älskar att gräva i blomkrukorna, osv osv... Tyvärr är hon inte särskilt matintresserad, i alla fall inte av sin egen mat, däremot gör hon allt för att försöka stjäla av andras mat.

Tigris är också väldigt snäll, social, gosig och pratig. Inga problem med kloklippning med henne heller. Hon vill gärna sitta i människornas knä för att mysa och spinna. Hon och Karma har även funnit varandra. Ofta ligger Tigris ihopkurad och sover tätt intill Karma.

Till saken hör att jag ju tills i april 2008 hade två katter, Pirella och Tigris. Men tyvärr blev Pirella irriterad på Tigris framfusighet, och började protestkissa i möblerna. Så Tigris är numera ensamkatt. Historien om Pirella finns att läsa både i dagböckerna under febr-apr-08 här på hemsidan, och även om man klickar på Pirellas foto högst upp på denna sida.

Som ensamkatt är Tigris jättejättegosig och sover gärna i sängen med mig på natten. December 2010 flyttade jag från lägenhet (där Tigris var innekatt) till radhus, och under försommaren 2011 började hon äntligen få gå ut, vilket hon verkligen verkar njuta av.

Tigris är mycket mindre i storlek än Pirella, som vuxen väger Tigris bara knappa 3 kg, trots att hon är kastrerad (gjordes i mars-07 då hon började löpa).

(texten ovan skriven 070218, och reviderad 110710)