Till minne av Pirella


Pirella

Båda två tillsammans

Klicka på bilderna ovan för att se fler och större foton av Pirella, och Pirella tillsammans med Tigris.

Pirella föddes 3 oktober 2004 (alltså ett halvår yngre än Karma), och är en blåtigrerad korthårig bondkatt. Hon kommer från Södertälje Katthem, där hon bodde några månader innan hon flyttade hem till oss under julen 2005. Hennes bakgrund innan det är att hon och hennes syster Prunella redan som små fyra veckor gamla kattungar kom in moderlösa till samma katthem, där de var tvungna att nappas upp. Efter en tid fick bägge varsitt nytt hem, varav Pirella flyttade hem till en gammal dam, där hon även blev omdöpt till Sessan. Tyvärr avled den gamla damen under hösten 2005, så Pirella hamnade återigen på katthemmet, fast nu under det nya namnet Sessan 2 (det fanns redan både en Sessan och en Prinsessan på katthemmet då).

Under november-december 2005 letade jag på flera olika katthem efter en trevlig katt, och när jag till slut i december hittade Sessan 2 kände jag på direkten att hon var helt rätt katt. På Annandag Jul 2005 flyttade hon hit hem. På hemvägen i bilen döptes hon snabbt tillbaks till Pirella (fast jag tvekade en stund även på namnet Tigris).

Pirella är oerhört snäll, kelig och social, och vill gärna lägga sig och gosa i knät (eller helst i ansiktet...) på människorna. Hon är också väldigt pratig av sig (hon har nog lite orientalursprung i sig) och kommer även när man ropar på henne (det kanske vankas mat? man vet ju aldrig...). Kloklippning är inte heller några problem alls, det är mest bara mysigt att passa på att gosa då tycker hon. Hennes allra största intresse är mat, mat och ännu mer mat! Hon kan äta hur mycket som helst av vad som helst, oavbrutet... och var därför tyvärr rätt så kraftigt överviktig när hon flyttade hem hit, men med specialfoder och sträng noggrannhet över måltiderna så har hon blivit mycket bättre i hullet (väger nu 4.1 kg mot tidigare 5.2 kg... tog nästan ett halvår att gå ned).

Ja, Pirella har såklart fler intressen också, och det är att leka med snören, att jaga flugor och att spana ut genom fönstret, särskilt efter fåglar. Sol och värme är ju också väldigt trevligt, så balkongen blev favoritplatsen för henne under sommaren, då låg hon konstant och njöt i solskenet i en mjuk solstol. Och på vintern har hon föredragit att ligga ihopkurad vid elementet, alternativt i en strimma sol på golvet om solen har skinit.

Det där med att hon gillar snören går tyvärr även att jämställa med exempelvis elkablar och hårtofsar, som hon gillar att tugga på. Hon har hittills gnagt av ett par elkablar (bl a internetkabeln...grrr...!!!), vilket slutat med att de flesta sladdar fick gömmas undan i urfula kabelrör och bakom specialanordnade träskivor, som hon inte kan ta sig in bakom. Och det där med hår.... hon hoppar gärna upp på soffans ryggstöd och tar tag i en hårtofs från någon människas huvud, och börjar sen suga på håret, och efter ett tag tuggar hon dessutom av det... Detta snuttbeteende kan tyvärr ha att göra med att hon nappades upp som liten kattunge...

Pirella har också en egenskap till, och det är att hon är extremt duktig på klockan. Hon vet exakt när klockan är 18.00 och 23.00, för då är det matdags (och frukosten får hon alltid direkt när man har klivit upp ur sängen på morgonen, så hon vill ju gärna väcka en extra tidigt...). Cirka en kvart innan klockan blir det magiska klockslaget parkerar hon sig bredvid mig, och om jag missar klockan med någon minut börjar hon skrika och springa i cirklar runt mina ben... Sen när jag reser mig upp och går mot köket skriker hon ungefär "jaaaaa!!!!" och springer före mig bort till matskålen, och maten kastar hon alltid i sig sen på några sekunder...

Karma och Pirella blev i alla fall kompisar med varandra på bara ett par dagar, och Pirella stryker sig gärna mot Karmas ben. Karma går gärna och buffar tillbaks och försöker leka med Pirella. Dock så verkade Pirella förut ändå bli ensam och uttråkad, trots både hund- och människosällskap. Jag funderade därför rätt länge på att skaffa ett kattsällskap till Pirella, trots att de på katthemmet hade sagt att Pirella skulle vara ensamkatt, eftersom hon tydligen inte skulle gilla andra katter alls. I början av hösten 2006 fick jag höra att en fd kollegas honkatt hade varit ute på äventyr och råkat nedkomma med en kull oplanerade kattungar..., och det var så Tigris kom in i bilden i november 2006, vilket gjorde att Pirella till en början njöt av livet och blev väldigt aktiv och pigg.

Dock så började irritationsproblem dyka upp hos Pirella så smått under sommaren 2007, då hon kissade i Karmas korg en gång och sedan några veckor senare i solstolen på balkongen (fast redan sommaren 2006 så kissade hon en gång på min ryggsäck, och det helt utan anledning). Under hösten 2007 var hon irriterad nästan för jämnan, dvs slog med svansen, och det pga att Tigris började använda sig av bådas toalådor. I februari 2008 fick Pirella nog och totalvägrade använda sin toalåda eftersom Tigris skvätte på den, så Pirella började använda min säng och Karmas korg som toalett istället... Jag gjorde allt i min makt för att försöka få ordning på problemen: särade på katterna, köpte foderautomat till Pirella, köpte lugnande kattferomon till Pirella (en sk Feliwaydosa), byggde en specialanpassad toalåda med magnetlås i luckan osv. Men tyvärr hjälpte ingenting av detta. Pirella fortsatte att kissa i min säng, så jag hade tyvärr inget annat val än att omplacera henne, och det gjordes 17 april 2008 via katthemmet som jag köpte henne ifrån. Det var helt fruktansvärt att lämna ifrån sig henne där, hon fick en sista klapp på nosen, och sen så lyfte katthemspersonalen bort henne från mig :-( Jag var en flitig besökare på katthemmets hemsida efter att jag lämnat iväg henne, och såg att hon äntligen i augusti 2008 hade fått ett nytt hem hos en ny matte i Tystberga. Jag hoppas verkligen att hon har fått ett jättebra hem där som ensamkatt hos någon som har även en trevlig hund, eftersom Pirella verkligen gillar hundar.

Att placera om Pirella var en stor tragedi för mig. Jag hade aldrig någonsin kunnat föreställa mig att det skulle sluta så, utan jag har hela tiden sedan jag skaffade henne varit övertygad om att jag skulle ha henne resten av hela hennes kattliv. Jag kommer aldrig någonsin att glömma henne! När man har vaknat på morgonen av att hon suttit bredvid mitt huvud och nosat och gosat. När hon hoppat upp i famnen och velat bli klappad när jag tittat på tv. Och självklart också när hon hoppat upp på matbordet och försökt stjäla mat direkt från min tallrik. Osv, osv...

Pirella var något alldeles extra! Jag föll direkt för henne när jag träffade henne första gången, både för att hon var så otroligt trevlig och för att hon var så vacker. Hon har en helt underbar blåtigrerad färg, och ett alldeles perfekt bildskönt ansikte.

Pirella, jag kommer aldrig någonsin att glömma dig!!!

(texten ovan skriven 070218, och reviderad 110710)

Tillbaka