Om Karma:

Karma är en nätt liten Rhodesian Ridgeback-tjej, som egentligen heter Blomsterängens Glory Gazelle. Hon och hennes nio syskon föddes den 4 mars 2004, klockan 18.00, av mamma Nana (Bawabu Nanteza Nzinga) nere i Skåne hos gammelmatte Ulla Tagesson på Blomsterängens Kennel. Pappa Zack (Blomsterängens Adonis Vom Lejontass) tog också sitt ansvar och satt med i valplådan under födseln.

Karma var den allra minsta, busigaste och envisaste valpen i sin kull, hon vägde bara 310 gram vid födseln, och vid 8 veckors ålder bara 5 kg. Numera bor Karma i en naturskön söderförort utanför Stockholm tillsammans med sin matte och huskatten Tigris.

Som vuxen väger hon ca 27 kg och är ca 62 cm hög.

Övrig fakta om henne är:

Mer om Intressen, Mat, Andra djur och Motton, klicka på det understrukna här intill.

Intressen

Karma är en pigg, glad, och nyfiken tjej med mycket motor (fast nu i vuxen ålder har motorn bromsats upp lite). När hon är riktigt lycklig så snurrar hennes svans och bakdel runt runt som en propeller. Nu som vuxen har hon blivit lite osäker mot vissa saker ibland, även fast hon egentligen inte är särkilt rädd (förutom för dammsugaren och hårtorken). Hennes största intressen är att leka, busa, nosa, springa fort och hoppa högt. Skogar och stora ängar är verkligen toppen, för där kan man nosa och springa som en tok, särskilt om någon av hundkompisarna också är med!

Hon tycker också att det är himla mysigt att på kvällarna krypa upp i soffan hos matte för att gosa och bli kliad; kli på magen eller baken är bäst. Sova är också väldigt trevligt, framför allt hopkurad i fåtöljen eller i sängen på mattes fluffiga duntäcke. Karma är dessutom en väldigt morgontrött tjej som ogärna kliver upp före lunch, så matte har ofta flera timmar för sig själv då (matte tycker att morgonstund har guld i mun).

Sola tycker hon också är jätteskönt (hon är ju av afrikansk härstamning; hennes mormor kommer t o m från Sydafrika), så hon försöker alltid hitta en strimma sol att lägga sig i. Att bada tycker hon däremot är lite obehagligt, för då blir man ju blöt, så hon undviker allt som ser blött eller geggigt ut (och är alltid ren och fin när hon kliver in hemma genom ytterdörren i hallen). Men under sommaren 2006 har hon roligt nog lärt sig uppskatta sandstränder, och går numera gärna i litegrann för att plaska med tassarna. Vatten i form av snö tycker hon däremot är ganska roligt, så hon kan minsann ibland studsa fram som en känguru bland snödrivorna.
Upp

Mat

Karma har olika åsikter om mat; när hon var liten valp tyckte hon inte att torrfoder i någon form var ätbart när det serverades i matskålen (kulorna smakade mycket bättre om hon fick dem i någon av aktivitetsleksakerna, men inte för ofta), så istället serverades smaskigt vomdoftande färskfoder i matskålen fram tills 15 månaders ålder. Därefter så har hon fått lov att börja äta torrfoder igen, och har fortsatt med det därefter. Hon är däremot mycket matlagningsintresserad; köket och tvåbentingarnas tallrikar kontrolleras noga (med risk för framtida fuktskador på golven p g a den kraftiga salivproduktionen), men hon är ändå såpass lydig att hon går undan och lägger sig när tvåbentingarna äter.
Upp

Andra djur

Karma tycker att folk hon känner samt människor som ignorerar henne är jättekul, de ställer hon sig in för och ger gärna en blöt puss i ansiktet med sin superlånga tunga. Däremot vill hon inte hälsa på människor som överdriver och "tränger sig på"; hon har helt enkelt blivit vuxen och är inte särskilt intresserad av främlingar. Människobarn däremot bara älskar hon, de är i perfekt höjd för att bli pussade hela tiden, och har dessutom ofta väldigt roliga leksaker som man kan låna en stund.

Katter tycker hon är ganska intressanta djur, i alla fall de man ser utomhus (inomhus har hon ju katten Tigris, och det är något helt annat...), men utomhuskatterna är ju samtidigt lite läskiga, för de kan ju ha långa klor om man inte passar sig ordentligt, så man måste vara lite försiktig. Hästar är lite skrämmande, eftersom de är väldigt stora och inger respekt, särskilt när matte sitter uppe på hästryggen. När man är ute och rider så får Karma alltså springa helt lös, och då sköter hon sig utmärkt och håller sig på alldeles perfekt lagom avstånd vid sidan av hästen hela tiden. Kossor är däremot obehagliga stora djur, de låter ju så konstigt när de råmar.

Fåglar är roliga små djur som man kan smyga på, men på något konstigt sätt så lyckas dom alltid flyga iväg när hon närmar sig, och hon blir alltid lika besviken varje gång på att hon misslyckades. "Varför kan jag inte flyga än?" undrar säkert Karma ofta. Sist men inte minst så finns det riktigt läskiga små kryp: myror! När Karma var liten tioveckorsvalp råkade hon trampa i en hel armé skogsmyror, och då såg hon verkligen ut att önska sig att hon kunde flyga därifrån. Numera passar hon sig noga för myror.
Upp

Karmas motton om...

...kompisar: "Busa och leka med kompisarna är det roligaste som finns. Man kan hålla igång som en vilde i flera dagar om det behövs. Jaga-pinne-leken är bäst!"

...beundrare: "Så länge de är väluppfostrade kan man busa ihop och ha kul, men när de blir för närgångna måste de jagas undan med hjälp av pirayatänder och ordentligt morr!"

...valpar och unghundar: "Usch, obehagliga och jobbiga typer! De måste få sig en omgång och uppfostras med tuffa tag!"

...mat: "Det är kul att sluka sin mat om man samtidigt får tävla mot en kompis, annars är mat mest ett nödvändigt måste när man blivit riktigt hungrig."

...dofter: "Det finns så mycket spännande dofter som måste undersökas överallt. Man kan aldrig få nog av det."

...sömn: "Det är viktigt att man får sin skönhetssömn, i minst tolv timmar per natt. Helst på mattes duntäcke. Stör ej!!!"

...motion: "Det är skönt att springa av sig ordentligt åtminstone en gång om dagen. Då går det rasande fort i stora cirklar kors och tvärs."

...rastning: "Kissa så sällan som möjligt! Och håll dig gärna ytterligare några timmar till!"

...matte: "Hon är bra, för hon ger så mycket uppmärksamhet på alla möjliga sätt, och har alltid jackfickorna fulla av godis. Ibland kan man också lura av henne något gott som hon själv smaskar på."

(Texten på denna sida uppdaterad 100107)

Upp