Aktiviteter:

Karma är ju en tjej som gillar fart och fläkt, och därför har vi gått på agilitykurs för nybörjare under våren-05. Hon passerar de flesta hindrena noggrannt i tur och ordning. Hon lärde sig tunnlarna och slalomen väldigt fort, och hennes absoluta favoriter är balansbommen och A-hindret, fast hon är dock fortfarande väldigt osäker på gungan och vill inte gå över den ännu, men vi jobbar på saken fortfarande... Men vi har i alla fall tävlat i hoppklassen ett par gånger, det var skoj!

Karma tävlar också i rr-race på Åkers Kanal Greyhound Park årligen sedan 2005, och det går bra där varje gång (se resultat här). Vi har tidigare även tränat en del på vinthundarnas racingträning på gamla hundkappbanan i Skarpnäck, och det har Karma tyckt verkligen varit toppenkul (tyvärr stängdes banan vt-07, för det har börjat byggas bostäder där istället).
Sommaren 2007 började vi träna lure coursing, eftersom Karma gillar det där med att springa fort, och det var nog ännu roligare, så det har vi fortsatt med sen, och då även hunnit med att tävla i det i Finland sommaren 2008 :-) Snabbheten finns ju redan nedärvd i hennes ben, eftersom mamma Nana var en hejare på att springa (hon har vunnit lure coursing-derbyn i Finland).

Som pricken över i'et tränar vi ibland även lite budföring och rapport, för även där får ju Karma springa i full fart.
Upp

Spår & sök

Förutom fartsporterna aktiverar hon även sitt intellekt. Vi har gått en personspårkurs våren-05, och spårandet tycker hon är jätteroligt. Hon är verkligen jätteduktig, följer spåret fint och koncentrerat ända tills hon hittar sin belöning på slutet.
I juli-06 började vi med viltspår, och redan i augusti-06 blev hon godkänd med mycket beröm på anlagsprovet. Hon är väldigt spårnoga och otroligt duktig i vinklarna. Efter ett långt träningsuppehåll, så fortsatte vi med viltspårandet sommaren-09, och hon klarade ett 1'a-pris i ökl i sept-09. Sen har vi lagt det på is då hon tyvärr blir besvärad av skottet på slutet.
Uppletande av föremål tycker Karma också är roligt, så på våra dagliga skogspromenader passar matte ofta på att gömma olika saker här och var, som Karma sen snabbt letar upp och apporterar.
Upp

Lydnad

Lydnad är också bra att behärska. När Karma var liten valp gick vi valpkurs och tog även några privata valp"lydnads"-lektioner. När hon sedan blev äldre valp gick vi en vardagslydnadskurs. Men Karma har under sin valptid tyckt att det ofta funnits roligare saker att göra än att gå fint i kopplet eller ligga still på kommando, exempelvis att smita iväg och busa med en rolig hundkompis istället, i alla fall om någon sådan funnits i närheten. Fast efter första löpet blev hon lite mognare och lungnare, och även något lydigare, men hon gick tyvärr fortfarande inte att lita helt på, utan kunde dra iväg rätt som det var när man minst anade det...

Under sommaren-hösten 2005 tog vi några privatlektioner och gick kurs i tävlingslydnad, och under hösten-05 tränade vi i en lydnadsträningsgrupp varje vecka. Men efter andra löpet (jul-nyår-05) var Karma rejält skendräktig i flera månader, så över lag tog vi det lugnt med träningen under vintern och våren 2006. Under sommaren-06 återgick Karma till sitt normala pigga jag, och blev samtidigt även mycket följsammare och väldigt mycket pålitligare när hon var lös. Vi tränade då i små korta minipass i stort sett dagligen, och det gick faktiskt framåt sakta men säkert (fast ibland gick det lite bakåt också).

Vi debuterade i LKL1 i början av augusti-06, men behöver träna mer innan vi fortsätter med tävlandet. Under mitten av augusti var vi med på ett toppenbra lydnadsträningsläger, som gav oss många stora framsteg. Efter det var det återigen dags för Karmas jobbiga löp med lång skendräktighet, så det blev tyvärr inte så mycket mer seriös lydnadsträning under det året (dessutom är inte lydnadsträning i kyla någon bra idé alls för en väldigt frusen rr). Från 2007 har det bara blivit skojlydnadsträning på hemmaplan, för nu är ju lydnadsprogrammet dessutom omgjort, och det där nya apportmomentet är inte Karmas starkaste sida... Hon föredrar att tugga på apporten, och tycker inte om att sitta ner när hon har den i munnen. Så tyvärr är det är knappast troligt att vi ger oss ut på några tävlingsbanor inom överskådlig framtid.

Hösten 2007 och våren 2008 gick vi nybörjar- och fortsättningskurs i RallyLydnad, och det tyckte vi var lite roligare än den där vanliga strikta militäriska tävlingslydnaden. Men vi kommer nog inte att ge oss ut på några tävlingsbanor, trots kurserna, utan det blir bara skojträning för att aktivera oss och ha lite kul ihop.
Upp

Utställningar

Karma har också visat upp sig inne i utställningsringen ganska många gånger, men eftersom hon är liten i sin storlek, har tunn benstomme och även är sen i sin utveckling (hennes linjer är väldigt sena), så har det hittills inte gått så bra för henne, utan det har endast blivit fyra HP och ett BIM på inofficiella utställningar under hennes valp- till unghundstid, men tyvärr inga röda band på de officiella utställningarna. Trots att rosetterna inte har duggat särskilt tätt har majoriteten av domarna ändå uttalat sig ganska positivt om henne:

Många har tyckt att Karma har ett feminint tilltalande uttryck, bra ögon och öron, mycket bra hals och överlinje, bra bröstkorgsdjup och bra proportioner i förhållande till storleken, fin färg, fin päls, korrekt och bra ridge, fina små tassar och bra vinklar.
Däremot är hennes rörelser ofta svårbedömda, eftersom Karma tråkigt nog inte tycker att utställningar är särskilt kul (ringträning hjälper tyvärr inte, utan har snarare motsatt effekt, eftersom hon då tycker att det blir väldigt tjatigt), vilket gör att hon i stort sett alltid släpar benen efter sig inne i ringen som i protest... (domarna skulle bara veta hur hon rör sig egentligen när hon verkligen vill!).

Några gånger har hon också helt plötsligt blivit mycket misstänksam mot domarna och helt vägrat låta dem komma i närheten av henne, och det har främst hänt när de varit klädda i "skumma" kläder typ kappa, regnrock eller hatt...(samtliga kritiker finns här).

Karma har inte riktigt bråts utseendemässigt på på sin mamma Nana, som ju var både svensk och finsk utställningschampion. December 2009 visades Karma senast och då i bruks/jaktklassen, på Stora Stockholm. Inomhus denna gång eftersom hon är så väderpåverkad. Då visade hon sig från sin allra bästa sida och var jättepigg och glad. Kanske att vi lämnar utställningsringen här med flaggan i topp, men eventuellt att hon får delta i veteranklass under 2012, då hon fortfarande har ett ungdomligt utseende.
Upp

Mentalbeskrivning, beskrivare Bengt Skarin, SSBK, 050911.

Känd mental status.
Förutom resultatet nedan (både som spindeldiagram från SKK's Avelsdatasida och i tabellform) finns hela händelseförloppet även i filmformat här, samt nedskrivet i Karmas dagbok här (graderingen är tyvärr inte hela sanningen...). Kortfattat kan man i alla fall säga att Karma är en ridgeback som är lekfullare än genomsnittet, att hon är normalt social och dessutom har mindre aggressivitet än genomsnittet. Alltså en jättebra hund :-)



Moment Gradering Bedömning
1a. Kontakt, hälsning 3 Accepterar kontakt utan att besvara. Drar sig inte undan.
1b. Kontakt, samarbete 3 Följer med, men är inte engagerad i testledaren.
1c. Kontakt, hantering 4 Accepterar. Svarar med kontaktbeteende.
2a. Lek 1, leklust 3 Startar långsamt, blir aktiv, leker
2b. Lek 1, gripande 4 Griper direkt med hela munnen.
2c. Lek 1, dragkamp 3 Griper, drar emot, men släpper och tar om. Alt. tuggar.
3a,1. Förföljande 2 Startar, men avbryter.
3a,2. Förföljande 2 Startar, men avbryter.
3b,1. Gripande 1 Springer inte fram.
3b,2. Gripande 1 Springer inte fram.
4. Aktivitet 2 Är uppmärksam och lugn: står, sitter eller ligger.
5a. Avståndslek, intresse 2 Kontroll, avbrott förekommer.
5b. Avståndslek, hot/agg. 1 Visar inga hotbeteenden.
5c. Avståndslek, nyfikenhet 1 Går ej fram till figuranten.
5d. Avståndslek, leklust 1 Visar inget intresse.
5e. Avståndslek, samarbete 1 Visar inget intresse.
6a. Överraskning, rädsla 4 Flyr högst fem meter.
6b. Överraskning, hot/agg. 1 Visar inga hotbeteenden.
6c. Överraskning, nyfikenhet 2 Går fram när föraren sitter på huk och talar till overallen samt lockar på hunden.
6d. Överraskning, kvarstående rädsla 2 Liten båge eller tempoväxling vid någon av passagerna.
6e. Överraskning, kvarstående intresse 3 Stannar upp. Luktar eller tittar på overallen vid minst två tillfällen.
7a. Ljudkänslighet, rädsla 2 Hukar sig och stannar.
7b. Ljudkänslighet, nyfikenhet 2 Går fram när föraren sitter på huk och talar till skramlet samt lockar på hunden.
7c. Ljudkänslighet, kvarstående rädsla 1 Ingen tempoförändring eller undanmanöver.
7d. Ljudkänslighet, kvarstående intresse 3 Stannar upp. Luktar eller tittar mot skramlet vid minst två tillfällen.
8a. Spöken, hot/agg. 3 Visar flera hotbeteenden under längre tid.
8b. Spöken, kontroll 4 Kontrollerar och/eller handlar mot båda spökena. Kortare avbrott.
8c. Spöken, rädsla 5 Backar längre än kopplets längd eller lämnar platsen, alt. flyr.
8d. Spöken, nyfikenhet 1 Går fram till figuranten när föraren tagit av figurantens huvudbonad.
8e. Spöken, kontakttagande med figurant i spökdräkt 1 Avvisar eller undviker kontaktförsök.
9a. Lek 2, leklust 3 Startar långsamt, blir aktiv, leker.
9b. Lek 2, gripande 3 Griper tveksamt eller med framtänderna.
10. Skott 5 Berörd, rädd. (Beskrivaren avbröt här pga att Karma stannade upp och tittade efter ljudet och inte ville fortsätta leka)

(Texten på denna sida uppdaterad 110710)

Upp